Els conflictes relacionats amb herències i successions a Catalunya (i a la resta del país) són molt freqüents. Un d'ells és la possibilitat de desheretar a Catalunya, que existeix, però amb certes particularitats pel que fa a la normativa estatal.
Blog
Conceptes bàsics sobre herències i successions a Catalunya
Tristament, és molt probable que al llarg de la nostra vida ens trobem amb més d'una situació relacionada amb herències i successions. Ja sigui per la mort d'un familiar proper o pel que fa a la planificació de la nostra pròpia herència, és important conèixer certs conceptes bàsics sobre herències i successions a Catalunya.
Per això en aquest article fent un esbós clar i breu sobre algunes de les idees que has de tenir clares abans de realitzar qualsevol tràmit en aquest sentit.
Impugnació del testament a Catalunya
Les qüestions relacionades amb herències i successions a Catalunya funcionen de forma diferent a com ho fan a la resta d'Espanya. Així, en la nostra comunitat autònoma hi ha un Codi Civil de Catalunya que inclou particularitats en molts aspectes. Un d'ells és el de la impugnació del testament a Catalunya, que analitzem en aquest article. Aquest procés consisteix a sol·licitar la nul·litat d'un testament, al·legant certs motius que recull la llei.
Com funciona la llegítima a Catalunya?
Quan parlem d'herències i successions, el concepte de llegítima és un dels més importants: aquesta consisteix en el dret que reconeix la llei a certes persones a obtenir un valor econòmic de l'herència del causant (la persona que mor).
A les persones que gaudeixen d’aquest dret se’ls anomena legitimaris i, encara que en la major part d'Espanya les regles sobre aquest punt les trobem regulades en el Codi Civil, en el cas de Catalunya hi ha una normativa lleugerament diferent, que emana del Codi Civil Català (CCCat). A Catalunya la llegítima és un dret de crèdit.
Per això en aquest article repassem alguns conceptes bàsics sobre com funciona la llegítima a Catalunya.
“La necessària representació processal de l'herència jacent a Efectes registrals”: Article de Maria de Montserrat Romaguera Edo a la Revista Món Jurídic
Publicació de l'article “La necessària representació processal de l'herència jacent a Efectes registrals” de Maria de Montserrat Romaguera Edo a la Revista “Món Jurídic” de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB).
Reforma de l’impost de successions i donacions a Catalunya
A finals d’abril el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei 4/2020, del 29 d’abril, de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2020, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el dia 30 d’abril de 2020 i que va entrar en vigor el dia següent de la seva publicació.
Herència internacional a Catalunya: Com funciona?
Tot tràmit relacionat amb herències i successions resulta sempre molest i poc desitjable. Més si es tracta d'una herència internacional i no estem familiaritzats amb la normativa aplicable.